Hygiointi

Mitä Hygiointi on?

Hygiointi on turvallisesti suljetussa tilassa tapahtuva otsonikäsittely, joka parantaa huomattavasti hygieniatasoa puhdistamalla tavarat hajuista ja tauteja aiheuttavista mikrobeista. Hygiointi perustuu otsoniin ja sen ominaisuuteen tuhota haitallisia mikrobeja nopeasti ja turvallisesti. Hygiointi parantaa merkittävästi hygienian tasoa ja sen huomaa myös hajujen poistumisena.

Miten tehokasta hygiointi on ja kauanko se kestää?

Hygiointi poistaa hajut ja taudinaiheuttajat kuten bakteerit ja virukset useimmista kohteista alle tunnissa. Homeet, sienet ja niiden itiöt voivat toisinaan vaatia muutamia käsittelykertoja tuhoutuakseen.

Hygioinnissa on kolme ohjelmaa: 10 min pikaohjelma raikastamiseen ja 30 min tehokkaampaan hajunpoistoon sekä 60 min hygieniatason merkittävään parantamiseen.

Mitä voidaan hygioida?

ulkotakkeja (villakangastakit, untuvatakit, ulsterit, turkit, nahkatakit),

pikkutakkeja, housuja, paitoja, liivejä, hattuja, lakkeja

villavaatteita, silkkivaatteita

juhla- ja urheilukenkiä, tossuja, monoja, luistimia, saappaita, muita jalkineita

tyynyjä, mattoja, raanuja, neuloksia, tavaroita

kukkaroita, avaimia, työkaluja, kännyköitä, monenlaisia varusteita

kypäriä, suojalaseja, suojavaatteita, työvaatteita

suojuksia, panssareita, räpylöitä, hanskoja, maskeja ja muita urheiluvälineitä

instrumentteja, roolivaatteita, univormuja, kirkkotekstiilejä, seinävaatteita

apuvälineitä, pehmoleluja, leluja, kirjoja, pelejä

Mihin hygiointi ei sovellu?

Hygiointi ei sovellu luonnonkumista valmistettujen tuotteiden käsittelyyn, koska se haurastuttaa niitä. Näitä ovat esimerkiksi aidot lateksituotteet, kuten jotkin suojakäsineet, kuminauhat ja tiivisteet. Eläimiä ja ihmisiä ei tietysti saa hygioida!

Puhdistaako hygiointi tahroja ja korvaako se vesipesun?

Hygiointi ei varsinaisesti poista likaa eikä siten korvaa vesipesua. Normaaleissa pesulämpötiloissa pestyyn pyykkiin jää merkittävä määrä mikrobeja. Hygiointi tuhoaa ne tehokkaasti. Hygiointi sopii myös erinomaisesti sellaisille tuotteille, joita ei voi pestä vedellä.

Hygioinnilla voidaan usein korvata vesipesu kokonaan. Jos tuotteessa ei ole näkyvää likaa, se voidaan puhdistaa hygioimalla. Hygointi on loistava menetelmä pesulle arkojen tekstiilien, kuten villan ja silkin puhdistamiseen. Monia tavaroita, kuten leluja ja kirjoja, on usein lähes mahdotonta puhdistaa millään muulla tavalla.

Voiko hygienian tason parantumisen tunnistaa?

Hygienian tason omakohtainen todentaminen onnistuu lähinnä tuoksun perusteella. Nenä tunnistaa joidenkin mikrobien osalta pienetkin pitoisuudet. Hygioinnin tuloksena tuotteeseen jää raikas tuoksu.

Käytetäänkö hygioinnissa kemikaaleja ja syntyykö siinä jätettä?

Hygioinnissa ei käytetä kemikaaleja vaan se parantaa hygieniaa ilman myrkkyjä. Hygiointi ei kuluta vettä eikä tuota jätettä.

Miten laite toimii?

Hygiointilaitteessa otsoni tuotetaan laitteen sisällä olevasta ilmasta. Järjestelmä on täysin suljettu. Laitteen sisällä oleva otsoni tuhoaa tuotteissa elävät mikrobit. Ohjelman lopussa ylimääräinen otsoni palautetaan takaisin hapeksi katalyytin avulla.

Otsonin pääsy huoneilmaan on estetty tehokkaasti. Sähkölukko varmistaa, ettei ovea saa auki kesken prosessin. Laite voidaan avata vasta kun prosessi on valmis ja otsoni neutraloitu. Hygiointi ei aiheuta jäämiä tuotteisiin eikä se haalista värejä. Tuotteisiin jää raikas puhtauden tuoksu.

Mitä otsoni on?

Otsoni O3 on hapen radikaali, jonka molekyylissä on yksi ylimääräinen happiatomi. Otsoni pyrkii eroon ylimääräisestä happiatomistaan hapettamalla ympärillään olevia orgaanisia ainesosia kuten mikrobeja. Hapettaminen tuhoaa mikrobin elinmahdollisuudet ja tekee sen näin vaarattomaksi. Jäljelle jää happimolekyyli, joka on tavallisessa muodossaan O2. Otsonia ei voi varastoida vaan se muuttuu itsekseen takaisin hapeksi ajan kuluessa.

Lisätietoa www.hygio.fi