Saketti

Saketti (eli šaketti) on miesten päiväjuhlapuku, johon kuuluu kaarevaliepeinen takaa pitkä musta takki sekä musta-harmaajuovaiset housut.

Aikaisemmin sakettia on pidetty päiväjuhlissa ennen kello kahdeksaatoista. Nykyisin asua käytetään eniten häissä. Aikaisemmin saketista lähes yksinomaan käytetty nimitys šaketti on nykyään käynyt harvinaiseksi, mutta on silti yhä käyttökelpoinen.

Sakettikokonaisuus The Man's Bookin mukaan:

Takki on joko harmaa tai musta. Harmaan kanssa myös housujen tulee olla harmaata kangasta. Mustan takin kangas valmistetaan usein kalanruotokuvioisena kudoksena, mutta myös muut kudontatavat käyvät. Tämän takin kera housut ovat joko musta-harmaat ja raidalliset tai valkoiset kukonaskelkuvioisiksi kudotut. Takin helman tulee yltää polviin asti, ja siinä tulee olla pystykaulukset. Mikäli takissa on rintatasku, sinne asetetaan mieluiten valkoinen taskuliina suoraksi viivaksi taitettuna.

Paita on joko pysty- tai kääntökauluksinen, mutta kauluksen tulee mieluiten olla irrallinen. Yksiväriset, raidalliset ja ruutukuvioiset paidat käyvät missä tahansa vaaleassa värissä. Myös sininen väri käy. Oli paita mitä tahansa väriä tai miten tahansa kuvioitu, kauluksen tulee olla valkoinen. Mikäli paita on värillinen, myös liivin tulee olla värillinen. Kalvosinten tulee näkyä sakettitakin hihan alta 1−1½ senttiä.

Liivi on useimmiten pellavainen ja värikäs. Yleisimpiä värejä ovat kyyhkynharmaa, beige, kerma, vaaleansininen ja vaaleanpunainen. Liivissä tulee olla joko pysty- tai lovikaulukset, ja sen alareunan tulee ylettyä housujen ylälaitaan asti. Sekä yksi- että kaksirivinen liivi käy, joskin prinssi Charlesin häiden jälkeen kaksirivinen on ollut suositumpi.

Solmio sekä plastron ovat hyväksyttyjä. Kummankin tulisi olla paksuhkoa kudottua silkkiä, mutta mieluiten yksivärinen ja kuvioton. Plastron kiinnitetään paitaan solmiopinnillä, solmio puolestaan solmioneulalla.

Kengät ovat mustat, tavallista nahkaa ja oxford-malliset. Päähineenä käytetään mustaa tai harmaata silinteriä. Sukat ovat mahdollisimman hillityt ja samaa väriä housujen tai jalkineiden kanssa. Kukkaa napinlävessä pidetään suositeltavana, muttei pakollisena. (Lähde: Wikipedia)


««Takaisin